Düzce Valiliği öncülüğünde, Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi iş birliğinde Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından yürütülen KİSSAMU (Kitap, Spor, Sanat, Müzik) Projesi kapsamında hayata geçirilen “Düzce Sıfır Atık Oyuncak Müzesi” Açılış Töreni Düzce Belediyesi Bilim Merkezi’nde gerçekleştirildi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda gerçekleştirilen sembolik makam devir teslim töreninde çocukların aldığı karar doğrultusunda kurulan müzenin açılışına; Düzce Valisi Selçuk Aslan ve eşi Pınar Aslan, 65. Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, protokol üyeleri ve Düzce halkı ile çocuklar katılım sağladı.
Sıfır Atık Oyuncak Müzesi’nin Tanıtım Filmi ile başlayan program İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açılış mesajının okunmasıyla devam etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gönderdiği mesajda, ülkemize ve çocuklara verilen değerin önemli merkezlerinden biri olan Düzce’de böyle bir müzenin açılmasından duyduğu memnuniyet ifade edilerek tüm paydaş kurumlara teşekkür etti.
Çevresel sürdürülebilirlik, çocuk gelişimi ve kültürel farkındalık amacıyla oluşturulan müzenin açılışında konuşan temsili vali olarak konuşan minik öğrenci, “Bir fikir ürettik ve büyüklerimiz bu fikre sahip çıktı. Temsili devir teslim yalnızca bir anı olarak kalacaktı ancak artık kalıcı bir yer oldu. Bizlere bu imkanı veren tüm büyüklerimize teşekkür ederim.” dedi.
KİSSAMU Projesi’nin koordinatörlüğünü yürüten Pınar Aslan açılışta yaptığı konuşmada, bu çalışmanın yalnızca bir proje değil, bilimsel değerleri güçlendirmek adına önemli bir vizyon olduğuna dikkat çekerek, öğrencilerin kitap okuma alışkanlığı kazanmaları, özgüvenlerinin artması gibi birçok avantaj sağlandığını söyledi.
KİSSAMU’nun artık yalnızca bir proje değil, tüm Türkiye’ye açılan çok yönlü bir uygulama haline geldiğini belirten Pınar Aslan, bunun somut bir çıktısı olarak müzenin oluşturulduğunu ifade etti.
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, açılışın yapıldığı Bilim Merkezi hakkında bilgi vererek müzenin çok yönlü bir proje olduğunu ve şehre değer katacağını vurguladı.
Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Valisi Selçuk Aslan ise yaptığı konuşmada, “Atıklardan oluşan bir oyuncak müzesi çok kıymetli bir iş. Çocukların her birinin seferber olduğu ve atıkların adeta şahesere dönüştüğü bir müzeye şahit olduk. Türkiye’de 12 oyuncak müzesi var, biz Düzce olarak 13’üncüsünü açıyoruz ancak sıfır atık konseptinde Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Bu müzenin ilham kaynağı Düzce’nin evlatlarıdır.” ifadelerini kullandı.
Açılış ve protokol konuşmalarının ardından program, açılış kurdelesinin kesilmesiyle devam etti.
Düzce Valisi Selçuk Aslan ve eşi Pınar Aslan, 65. Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, protokol üyeleri ile birlikte Türkiye’nin ilk “Sıfır Atık Oyuncak Müzesi”ni gezerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
Müzede sergilenmek üzere havacılık, uzay ve savunma sanayii temalı obje ve maket bağışında bulunan Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, müzeye anlamlı bir katkı sağladı.